вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Інтернет-інфраструктура сучасної партії

Тут стало відомо, що Олександр Мороз повернувя. Разом з Василем Цушком. Тепер вони Правда і справедливість.

Це, звісно, чудово, що такі досвідчені політичні бійці знов у лавах соціалістів, що активно діють. Втім, тільки у тому випадку, як вони осмислили і переосмислили свій досвід КПУ-СПУ. І тепер будуть працювати не на створення ще одного клону тої старої конструкції, а задля розвитку сучасної ефективної партії.

Що це таке - сучасна партія - сказати важко, але одну ознаку саме сучасної партії навести можна.

Кожен погодиться з тим, що сучасна партія має сучасну інформаційну інфраструктуру. Часи газети "Правда" минули, хоча значення преси і телебачення, а також і видавничої справи залишається традиційним. Але сьогодні для вирішення завдань партійного будівництва і перемоги на виборах треба мати ще багато чого. Зокрема Інтернет-інфраструктуру:

1. Офіційний сайт і Фейсбук-сторінка

Зміст сайту: стандартний - партійна програма, статут, склад керівних органів, їх документи, партійні новини, в тому числі по регіонах.

Зміст сторінки: посилання на всі (!) об'єкти інфраструктури партії в Інтернеті, стрічка новин, можливість звернення для відвідувачів.

Функція: коротко, зрозуміло і вичерпно презентувати партію на національному рівні.

2. Проблемні канали

Зміст: в кожному випадку унікальний.

Функція: організація роботи з дослідження, пошуку шляхів вирішення важливої соціальної проблеми чи їх комплексу у певній галузі.

По кожному напрямку роботи (промисловість, земля, освіта, самоврядування тощо) - сайт + дискусійна група (може проблемна - не офіційна - сторінка на додаток). Під безпосереднім керівництвом відповідального за напрямок члену партійного проводу.

Зокрема видається логічним такий дуже приблизний перелік проблемних каналів (у порядку умовних пріоритетів):

2.1 Економка

Зрозуміло, що це найважливіший напрямок, він є корінним і беззаперечно визначальним для всіх інших. Форум: https://www.facebook.com/groups/1628125460816158/

2.2 Земля

Можна про це говорити і в рамках економічного форуму, але видається, що питання заслуговує окремої уваги.

2.3 Трудові відносини

Рівень оплати праці і безробіття. Форум: https://www.facebook.com/groups/ukrsoctrud/

2.4 Культура: освіта і наука

Ми не можемо спиратись на чавун і вугілля, ми маємо рушити до економіки знань. Форум: https://www.facebook.com/groups/ukrsoccult/

2.5 Медицина

Що важливіше за здоров'я нації.

2.6 Соціальний захист

Пенсія, підтримка сімей, дитинства, людей з обмеженими можливостями.

2.7 Місцеве самоврядування

Децентралізація видається не конечним пунктом траєкторії розвитку громад, багато чого тут треба зробити.

2.8 Законність

В тому числі корупція, правоохоронні органи, державний устрій, вибори тощо. Форум: https://www.facebook.com/groups/1716054188657623/

2.9 Зовнішня політика

В тому числі безпека, міжнародне співробітництво.
Форум:  https://m.facebook.com/groups/280407452357308?_rdr

2.10 Організаційний розвиток

Я поставив цей напрямок на останнє місце, бо він стосується внутрішніх питань партійного життя і для багатьох людей буде видаватись найменш пріоритетним. Нехай так, але забувати про нього не можна. А приклад іншим напрямкам ми подати можемо. Започаткувавши для цього напрямку дискусійну групу: https://www.facebook.com/groups/177651219363365/ .

3. Регіональні канали

В кожній області (обласному центрі) - сайт + дискусійна група (може сторінка на додаток). Зрозуміло, під керівництвом регіонального лідера.

Регіональний сайт - то маленька копія національного, але замість документів національного рівня те саме стосовно регіону. Втім, чітко і прозоро: хто відповідає за конкретні напрямки роботи, який план, що зроблено, які наслідки.

Дискусійна група, зрозуміло, дає можливість почути і побачити кожного партійця, як лідерів (їх чути краще, вони задають напрямок дискусії), так і пересічних партійців (вони може і не коментують кожного разу те, що прочитали, але в курсі всіх партійних справ).

4. Місцеві канали

В кожному місті, де є партійна організація - сайт + дискусійна група (можна і сторінка на додаток). Під керівництвом... А як нема жодної партійної організації? А соціалісти є? Ну то нехай запускають позапартійну групу соціалістів, до партії - якої? - встигнуть долучитись.

5. Кадри

Цей пункт викладемо у формі пропозиції до статуту:

Член партії має акаунт Фейсбук і бере участь в роботі партійних форумів - територіальних за місцем реєстрації і проблемних за фахом.

Дійсно, людина - підготовлена, освічена, активна - то центральний елемент всієї системи. Не важливо, йдеться про регіонального лідера, активіста чи, може, просто симпатика соціалізму, який не має парткватка, але має що сказати. І готовий це робити.

---

Є заперечення? Навряд. Але розмову не закінчено.

6. В продовження теми

У партії ПіС поки що окресленої вище інформаційної інфраструктури нема. А в якої партії є?

Давайте констатуємо: жодної сучасної соціалістичної партії в Україні поки що нема. Це не риторичний оберт, не звинувачення, не зойк відчаю, це тверезий і неупереджений аналіз того, що працює (і як) в Інтернеті,

Так не гаймо часу, інформаційна інфраструктура - то не модна прикраса для зрілої партії, така собі цяточка, про яку треба дбати в останню чергу. То робочий інструмент, з якого можна (чи треба?) починати масовій ідеологічній партії. Як на порядку денному саме така мета.

Можливо, ніхто і не заперечить, що та інфраструктура потрібна, але багато хто подумає: це ж потрібні програмісти, айтішники, а їм треба платити. Де брати гроші? У олігархів? Чи, бува, у пенсіонерів, що підтримують той соціалізм усім серцем, але...

Ні, то помилкове уявлення про сучасну ІТ-галузь. Сьогодні для того, щоб розгорнути повноцінну партійну інфраструктуру в Інтернеті, потрібні не фахівці-айтішники, а звичайні пересічні партійці. І, до речі, цілком прийнятно, як то будуть пенсіонери - сам такий, знаю, що кажу. Вони тільки мають бути готові до конкретної - і дуже відповідальної - партійної роботи. Звісно, навчання знадобиться, але знов таки: сучасне, воно ж дистанційне. А для навчання через Інтернет потрібно тільки бажання, відповідальність, справжнє зацікавлення. А якась початкова підготовка? Ну ви ж читаєте це на комп'ютері, то вже маєте ту підготовку, не хвилюйтесь.

А краще скажіть, чому це  Шишаки мають форум соціалістів, а, скажімо, Кропівницький - ні? В Запоріжжі є, в Миколаєві два - Соціалісти і (Позапартійні - були, тепер нема), а в Одесі нема жодного (ні, тепер і в Одесі є: https://www.facebook.com/groups/1726502911007103/?fref=ts ). Виходить, що нема у місцевих соціалістів бажання виявляти ініціативу, а у керівництва усіх наших партій до проблеми руки не доходять. Адже як подумати, що більше одного модератора на кожен форум не треба, то висновок такий:  для розгортання 100% територіальної інфраструктури партії потрібно лише 20 чоловік. Готових братись за роботу сьогодні.

Але поки що потрібен один (чи одна) - для прикладу, перевірки, чи я правду кажу, що запустити форум може кожен з тих, що прочитав цей текст. Доброволець, волонтер. Можна два чи три. Хто зацікавився, але вагається, прошу сюди: Український модератор Там і форум є - зустрінемось. А вже як запустимо той форум, то повернемось, розповімо решті, як все відбувалось, які були проблеми, як ми їх долали.

---

А Олександру Олександровичу я запропонував допомогу. Як вони з паном Василем такий проект вважають для партії важливим, то скоро побачимо згадані 20 форумів ПіСу по всіх областях. І тоді вже ніхто не буде сумніватись що Мороз таки повернувся.





1 коментар: