четвер, 10 листопада 2016 р.

На гостини до Віллі Брандта

Була нагода познайомитись з сайтом Соціал-демократичної партії Німеччини і так мене та справа зацікавила, так я в неї занурився і так багато дізнався про життя справжньої європейської партії, що просто прикро стало все це бачити на самоті. Як би мені знайти для тих мандрів партнерів, товаришів? Поговорити про те, що побачили.

Але що я їм запропоную, як це може виглядати? Ну, для початку от цю сторінку, нехай ходять про тих посиланнях, роздивляються. Як погодяться, то добре, а як не погодяться, то теж непогано - почитають же, наберуться власних вражень. Зрештою, потім можна буде все це якось і по-іншому зробити, виправити, переробити. Це як будуть екскурсанти, зворотній зв'язок. Давайте спробуємо?

Стривайте, хіба нам не знадобиться знання німецької? Я сподіваюсь, що для загального знайомства, побіжного перегляду то не є конче потрібним. По-перше, в нас же є на браузерах перекладачі, а по-друге, як робити це якось покроково, поступово, чітко виокремлюючи теми чи напрямки тої екскурсії, то може воно і піде? А з часом, я певен, знайдуться і люди, що допоможуть з перекладом.




Якось так вийшло, що окреслились рівно шість розділів - немов тиждень екскурсії. Це, звісно, цілком умовно, але зручно: вважати кожну таку порцію одним днем знайомства з партійним життям німецьких соціал-демократів. Втім, годі вже патякати, треба рушати.

1. Офіційний сайт SPD

Процедура проста: йдемо по визначених посиланнях, роздивляємось і потім у форумі ділимось враженнями. Можна у цьому чи якомусь з тих, що згадані на сайті чи сторінці, а можна у будь-якому іншому на вибір тих, хто візьме участь у цих мандрах.

1.1 Думки, особисті позиції

Можна було б сказати "основні напрямки роботи". Так, але тут точка відліку не організаційно-партійна (бюрократична, радянська?), а проблемна. Пічка, від якої танцює сайт (і партія?), не рішення її органів (нехай актуальні і легітимні), а проблеми, на вирішенні яких треба зосередитись саме зараз. Різниця є.

1.2 Партія

Персоналії, з'їзди, конференції, проблемні робочі групи - все, вичерпно, за всі роки. І, звісно, саме тут і Віллі Брандт (його багато хто з нас добре пам'ятає), і багато хто ще з тих, хто партію будував. Вони поруч. Це важливо.

1.3 Підтримка

Територіальні організації, вступ до партії, фінансова підтримка.

1.4 Фейсбук-сторінка

Зрозуміло, як же без цього.

1.5 Ютюбе-канал

І тут все як треба.

2. Кому за 60

Хоч це розділ партійного сайту, та його можна вважати самостійним мікро-сайтом саме цієї робочої групи - "Кому за 60". Новини, додаткові сторінки, серед яких мені особливо важливими видались такі:

2.1 Виконком

Хто організує роботу спільноти.

2.2 Федеральна конференція 2015 року

Про що дискутували і що вирішили на найвищому форумі робочої групи.

2.3 Посилання 

Хто де і як працює в рамках робочої групи.

3. Газета Форвертс

Зрозуміло, цей розділ є самостійним великим або й дуже великим сайтом. Втім, зупинимось на головному. Чи тому, що видається таким саме мені і саме зараз. Потім повернемось і до інших тем.

3.1 Дебати

Якщо сайт починався з проблем, то газета на перше місце ставить дебати. От приклад, він стосується справедливості, того, як соціал-демократи можуть долучитись до її забезпечення. Кожен може написати свій текст в розвиток того, що вже написано раніше, кожен може коментувати те, що написано. Просто? Порівняйте з нашими електронними ЗМІ.

3.2 Партійне життя

Розмаїття. Фотки і тексти, власне заголовки дають повну картину цього феномену - партійного життя.

3.3 Культура

Для того, щоб культура не щезала як така, про неї треба говорити щодня.

3.4 Історія

Важко, можливо, розділити культуру і історію, втім, рубрика цілком виразна.

4. RuSiB

Не буду розповідати - дивіться самі.

4.1 Центральний пункт

Основні відомості

4.2 Група №1

Тут люди, що нас зрозуміють.

4.3 Група №2

А тут просто наші люди.

5. Фонд Фрідріха Еберта

Фонд, зауважте, не Інститут чи Науковий центр. Але працює фонд саме на науку. Партійну? Як радянські кафедри наукового комунізму? Ні, тут йдеться про науку, що вирішує завдання, поставлені партією, за допомоги наукового пошуку і наукових методів. Втім, може це так тільки вдається чи хочеться бачити?

5.1 Фонд

Це саме той випадок, коли краще побачити.

5.2 Фонд-Київ

Наскільки сподобався центральний сайт, настільки розчарував київський. Ну що б ви хотіли побачити в першу чергу? Програму і статут. Рішення останнього з'їзду, конференцій, найбільш актуальні документи, що стосуються України. Але публікації - може я не правий - з периферійних тем, віднесених до планованого кола заходів.

5.3 Сторінка-Київ

Сторінка чудова, але чомусь малолюдна. А має бути по-іншому? Ну а як же: як нема людей, то нема і обміну інформацією, досвідом, це ж головне в діяльності фонду. Чи ні?

Я далекий від того, щоб це вважати недоліком в роботі саме фонду - тут і українські соціалісти мали б свою половину шляху пройти.

6. Зазирнімо у Штутгарт

6.1 Місцева організація - сайт

Мабуть, після того, як ми переглянули сайт національний чи німецькою "федеральний", вже з місцевим все ясно? Жодних несподіванок.

6.2 Місцева організація - сторінка

Ну і тут все зрозуміло. Тільки от чого так мало людей на сторінці. Для такого міста...

6.3 Програми

Так, там не одна програма. Ні, федеральну тут не згадують, для неї є інше місце, тут розмова саме про місцеві справи. А програма не одна.

7. І був день сьомий, і сказав він...

Так, шість днів працювали, на сьомий маємо дати оцінку? І навіть дві.

Перша стосується того, що ми побачили у SPD і хотіли б побачити в Україні. Це питання стоїть на першому місці і його без перебільшення можна вважати дуже і дуже важливим.

Друге питання більш скромне і конкретне: чи така екскурсія є корисною для українського соціаліста? Чи він одержить нове знання, нові враження, що наближають його конкретно і соціалістичний рух взагалі до розуміння, що і як робити сьогодні задля того, щоб Україна зрештою стала більш схожа на Німеччину.


3 коментарі:

  1. Скопіював до свого архіву. При побудові нової СПУ, реформи профспілки і т.п. буду використовувати

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Чудово, вже нас двійко. Підшукуйте, пане Юрію, третього - змикитуємо на трьох. Я маю на увазі щось на кшталт колоквіуму чи ообміну враженнями від тої подорожі, адже поговорити є про що. Свої враження я втілив у Інфраструктуру сучасної партії (див...), але то я так побачив, дуже було б цікаво одержати і інші точки зору, інші аспекти чи сприйняття.

      Видалити
    2. https://ukrsocreestr.blogspot.com/2016/10/blog-post_30.html - Інфраструктура

      Видалити