вівторок, 6 грудня 2016 р.

Шведьска модель. Звіт 1-3

Ми тут нещодавно запланували подорож Швецією. Кажу "ми", бо може в мене будуть і товариші в тій подорожі. Ну от погляньте самі, я по різних форумах поставив запрошення, відгукнулись в товаристві науковців і там, де обговорюють електронну демократію. А соціалісти? А соціалісти мовчать.

Ну, я не знаю, як зрештою вирішать колеги, а тепер подаю власний звіт, сьогодні про початок. Я так подививсь вже оцінюючи об'єм роботи, то виходить така траєкторія: по три-чотири пункти щодня і потім на узагальнення пара днів. Роботи? Так, це інформаційна робота, хоч виглядає як прогулянка - і для того, хто пише, і для того, хто читає. Ну так берімося?

А як хто приєднається, то я допишу - то не проблема.


Ну от перший результат лежить на поверхні: Фейсбук-сторінка. Така собі вітрина. Без можливості її оцінити і без можливості на ній писати. Мабуть так і треба робити посольські сторінки? Ну ви ж знаєте, оті наркомани, хулігани - вони намагаються весь час писати дурниці на красивих сторінках. Але можна прокоментувати. От 26 лайків - жодного коменту. Наші співвітчизники і тут витримують мовчазний стиль (чи то шведи?) Ну, один комент я знайшов, треба буде того пана запросити, мабуть цікавиться Швецією?

Структура сайту традиційна, чогось посольство назвали "компанією" - недбалі шведи? Може наші?

"Поточні події" мають три підрозділи, а "Бізнес" жодного. І жодного повідомлення.

Співробітництво - все як завжди, тренінги, децентралізація.

Туризм, навчання, робота. Все зрозуміло. Скромно, без пафосу, але відчуття таке, що про все головне сказано. Тільки от "про Швецію" так само, як і "Бізнес" - ні гу-гу. Ну, не страшно, знайдемо де почитати про Швецію.


2. Переглянули і російське https://sweden.ru

Ну тут вже ого-го. Просто набагато більше, з розмахом, красиво, сучасно. Хоча, як придивитись, то в тій же структурі. А що ви хочете від посольства? То як бухгалтерія - стандарт, стандарт і ще раз стандарт. Але ті, хто робили російський сайт, зробили дещо більше, ніж те, що ми маємо в Києві. 

А, так а як же зі сторінкою? Так само: ті самі лайки без коментів і відсутність зворотнього зв'язку. Лайків, звісно більше, масштабний фактор працює. А відгуку нема. Що ви хочете, який відгук? Це мене так питають, наприклад, наші миколаївські педагоги.
Тут постає величезне питання: чи мають громадяни, що не є юристами (а надто конституціоналістами) читати чужі конституції? Що вони в цьому розуміють? От зараз і зробимо експеримент. Пергляд сайтів, зрозуміло, тепер виглядає як розігрів, а це вже серйозне питання.

Перед текстом Конституції є чудова вводна стаття. В ній багато цікавої інформації, мені сподобалось як шведи голосують поштою (абсолютно не можна уявити в Україні) і як вирівнюють результат голосування для тих партій, що в нашій системі губляться. Дуже цікаво почути і про те, як Швеція і Данія сходились-розходились, багато чого нагадує. Але це не Конституція, це дотична інформація. А що ж власне текст головного закону?

Наша не гірша. Я не знайшов (нагадаю, що не є фахівцем і висловлюю суто власне враження) нічого такого важливого чи суттєвого, що не було б зафіксовано і у нас. Відтак різницю треба шукати в іншому місті? Що вона рацюча нагадувати, звісно, нікому не треба.

А от радянська Конституція була геть інша, в принципі - я пам'ятаю.




Немає коментарів:

Дописати коментар