середу, 16 серпня 2017 р.

Дорожня карта для соціалістів

Події, що розгораються в соціалістичному таборі нагадують... Ну щось таке, не будемо про це. Давайте про інше. От що б ми - ні, не ми, а саме я, що б я хотів побачити в цьому політичному середовищі?

Політичний наказ (замовлення, технічне завдання?) від одного окремого громадянина? Ну а чому ні? Саме від мого імені всі виступають, закликають, вимагають. А я і сам можу за себе сказати. Може до мене приєднаються інші, то разом і переконаємо в чомусь когось.

Але з чого ж почати? Ну мабуть з якоїсь такої чітко артикульованої політичної позиції, вихідної точки, що мала б слугувати для початку спільних дій. Дій - о, це головне. Гаразд, спробуємо.

А. Політична позиція. Загальна


1. Соціалізм - ефективна і перевірена життям політична ідеологія, надбання світової політичної культури. Соціалістична Україна у складі Радянського Союзу зробила величезний внесок в її реальне становлення. Маємо скористатись, не повернутись в минуле, а розбудувати сучасний український соціалізм за найкращими світовими зразками.

2. Двопартійна політична система - ефективний і сучасний державний механізм, що у більшості країн світу тримається на соціалістичній та консервативній (християнсько-демократичній) партійних складових. Масовим ідеологічним партіям нема альтернативи у реалізації права нації на управління своєю країною. Конституція України може бути наповнена реальним політичним змістом лише за участі соціалістичної політичної сили - потужної, авторитетної і єдиної.

3. В Україні нема справжніх політичних партій і через те нема ефективної партійної системи. Політичні найманці, покликані власниками політпроектів, раз-по-раз розгортають перед телекамерами та на білбордах безкінечне політичне шоу лише для прикриття своїх дій, спрямованих виключно на особисте збагачення членів клану. Криза, що невпинно розвивається як результат такого державного управління, загрожує самому існуванню нашої держави.

4. За різних історичних обставин соціалістичний рух в Україні так само в кризі. Він має позбутись:

4.1 Відголосків старої радянської партійної практики.
4.2 Впливу олігархічних проектів, що намагаються поставити на службу своїм хазяйвам популярність соціалізму серед виборців.
4.3 Безсистемної хаотичної метушні і пафосної лайки, що продовжує стиль українського політшоу на теренах соціалістичного електорату.
4.4 ...

5. В соціалістичному русі нема зайвих людей, позбавлятись треба не персон - для загальної справи потрібні всі. Позбавлятись потрібно явищ, звичок, способів дії, характерних для всіх без виключення учасників соціалістичного руху. Ліки від всього цього давно і добре відомі фахівцям з організаційних справ:

5.1 Прозорість партійного життя в усіх його фазах, на всіх ділянках чи напрямках роботи. 

5.2 Демократичність у прийнятті рішень, ефективне обговорення, цивілізоване опонування з повагою як до позиції, так і до особистості опонента.

5.3 Персональна відповідальність за доручену ділянку роботи - як для активу, так і для рядового партійця.

5.4 Висока політична культура. І рядового партійця, а надто активіста. Що передбачає наукову обізнаність в питаннях розвитку економіки, культури, суспільних відносин, розуміння політичного процесу. Зрозуміло, що все це соціалісти мають широко і активно поширювати в суспільстві.
...

6. Головними ознаками масової ідеологічної партії в очах виборця є наявність:

6.1 Аргументованої цілісної і вичерпної програми розвитку країни.

6.1 Стала і прозора територіальна організація, очолювана добре відомим у цій громаді лідером. Відомим справами, реальною роботою на очах тих людей, що за нього голосують.

7. Програма для соціалістичного руху має бути розроблена фахівцями по окремих розділах: економіка, освіта, медицина, соцзахист, комунальне господарство тощо. Кожен з цих розділів має бути обговорений як в соціалістичному русі, так і серед фахівців згаданої галузі, а вже потім запропонований суспільству як виважений, реалістичний документ призначений не для рекламної кампанії під час виборів, а для виконання. В тому числі і в першу чергу територіальними організаціями соціалістів.

8. Складовими соціалістичного руху є:

8.1 Лідери - політичні діячі, що взяли на себе відповідальність за певний напрямок роботи в соціалістичному русі або певну територіальну спільноту.

8.2 Активісти - громадяни, що є членами суспільно-політичних організацій і взяли на себе відповідальність за виконання певного об'єму політичної роботи в рамках соціалістичного руху.

8.3 Симпатики - громадяни, що підтримують рух у будь-який прийнятний для них спосіб через свої політичні переконання.

8.4 Виборці - громадяни, що готові голосувати за соціалістичних кандидатів з будь-яких поважних для них причин.

Остання складова є найбільш чисельною, саме вона дає мандат на управління країною і саме на неї має бути націлена вся політична робота соціалістів.

9. Українські ЗМІ є складовою наявної політичної системи. Марно очікувати від них підтримки соціалістичного руху. Він має створити власну інформаційну систему і самотужки забезпечити повну прозорість для суспільства траєкторії свого розвитку. Всі технічні передумови для цього є. Потрібна тільки цілеспрямована політична робота в інформаційній галузі: воля, розуміння складу робіт і організація.

10. Не варто гадати, які організаційні форми прибере соціалістичний рух в процесі свого подальшого розвитку. Може партії з виразними фракціями чи платформами, може постійної спілки окремих партій у вигляді руху чи спілки, альянсу, може тимчасового блоку партій до чергових виборів. Це питання похідне. Від змісту політичної роботи, яку кожен учасник руху може і має починати вже сьогодні.

11. ...

...

Б. Що робити? Індивідуально


Так, в руслі відомого правила: думати глобально, діяти локально. 

1. Не чекати вирішення якихось організаційних питань, рішень чи доручень якихось органів, починати діяти тут і зараз. А саме: розробляти соціалістичну програму розвитку України по кожному з розділів окремо і формувати територіальні спільноти соціалістів. Обрати собі відповідну ділянку і братись до роботи з власної ініціативи у прийнятних для себе формах.

2. Коли погодитись, що критичним моментом розвитку руху є його прозорість, то вона має бути забезпечена. Як щодо окремих лідерів чи активістів, їх політичних позиції і плану їх власних дій, так і щодо кожної територіальної організації, що має стати в очах виборця реальною альтернативою наявній політичній системі.

3. Запрошую колег Е.Голодова, М.БарсуковаОлександра Поліщука, Василя Музику і С.Мануйленка взятись за спільний проект: розбудову інформаційного каналу територіальної соціалістичної спільноти (для кожного регіону окремо). Але як хто з невідомих мені особисто активістів інформаційного профілю схоче приєднатись - будь ласка, всім раді.


Соціалісти, 


  • годі викривати олігархічну владу, вона все про себе знає, а люди про неї знають більше, ніж вона сподівається;
  • годі ділити партійні посади, вигадувати назви партійним проектам і копирсатись в колишніх заслугах чи помилках;
  • берімося за реальну політичну роботу, будуймо Україну!

---

Запитаюсь у знайомих політологів, що займаються питаннями партійного будівництва ( Тарас Плахтій, Віталій Кулик, Денис Жаркіх ), як їм така Карта? Може в них є своя? Тоді вже буде обговорення, може щось варто дописати, а може щось вилучити? Це партійна робота? А то!

Ну і поставлю потім по форумах, що скажуть соціалісти? Я ж кажу: всі можливості сформувати прозору інформаційну систему є. Треба навчитись їх використовувати і тоді будемо мати інший стан соціалістичного руху.

До речі, в нас 3 тисячі переглядів на цьому сайті. Ювілей? Може й так.


10 коментарів:

  1. Мабуть, все починається з комунікацій.Місяць тому в СПУ (Каплін) авансовано створення вищої партійної школи для підготовки кандидатів у депутати всіх рівнів. Як тільки буде щось конкретне, передам Вам для можливої участі у її діяльності Луговський

    ВідповістиВидалити
  2. А в мене навіть дві пропозиції з цього питання.
    Першу зробив колись соціалістам. Навчальний центр: https://spu-nc.blogspot.com/
    Ну відгуку не було, зрозуміло. Тому далі була спроба повторити спробу з республіканцями: https://urp-scpa.blogspot.com/
    Там більш розвинута схема, бо є люди, що їх умовно можна назвати викладачами. Ну мені це для того, щоб сформувати схему, не треба точно визначати.
    Я думаю, що вже зрозуміла ідея.

    ВідповістиВидалити
  3. Минуло півроку. Вже переглядів на цьому сайті 4.186. А руху в пропонованому напрямку нема. Нема відповідей від колег, до яких звертався.
    Ну то треба повторити запрошення? Мабуть щось змінити в форматі. Спробуємо.

    ВідповістиВидалити
  4. немае д1ла одна говор1ння Все р1шають грош1 тому треба з них починати соц1ал1стам а л1дер повинен бути твердим

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Гроші вирішують в теперішніх партіях, вони, власне, так задумані. А масові партії працюють не за рахунок грошей - соціалісти і християнські демократи - їх дійсно багато людей підтримує маленькими внесками чи пожертвами. Головне в тому, що таким же партіям не потрібні маєтки, джипи і усілякі цацки за долари. І реклами на ТБ не потрібно про те, які ми хороші, а вони погані. Інша модель. Орієнтована не на гроші, а на людей.
      Ну а лідер, без сумніву, має бути і твердим, і розумним, і чесним.

      Видалити
  5. Відповіді
    1. Це мої первинні міркування чи пропозиції для обговорення. У жодному разі не вимоги чи принципові положення. Хоча, зрозуміло, вони містять і позицію або бачення ситуації.

      Видалити
  6. ПРОШУ, організуйте живу зустріч активістів партій, як це робить партія "СОЦІАЛІСТИ". Пропоную тему щодо запровадження ринку Землі в Україні. На зустрічі і визначимося яку Програму створювати.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ну я фізично не можу організовувати якісь зустрічі. Втім, я і не думаю, що то було б ефективно.
      По-перше, йдеться ж про різні партії. По-друге, земельні питання варто обоворювати - і таки довго - в економічному форумі, а може і окремому земельному. По-третє, яку програму створювати зрозуміло: едину, системну, збалансовану. Втім, пропонується це робити по розділах. А чи буде то дійсно загальний блок, чи якась партія буде мати окрему позицію - це ж зараз абсолютно не можна сказати.
      Зараз на порядку денному питання про те, чи вдасться запустити міжпартійний форум, де б різні соціалісти були б разом. Це перший крок.

      Видалити