вівторок, 19 вересня 2017 р.

Програма партії

Була нагод заглибитись у читання програм двох наших провідних партій - СПУ і Соціалістів. Програми можна побачити тут. Щоб не блукати по сайтах, і, між іншим, вкупі зі Стокгольмською декларацією, яку завжди треба мати на увазі.

Так от, враження цілком позитивні. Програми солідні, справжні. Ну на відміну від усіх тих кольорових політичних АБВГД-проектів, що воліють називати себе партіями. То треба було б соціалістам більше уваги приділяти поширенню цих текстів в суспільстві? Це дуже ефективно, як видається. Бо дуже конкретно і зрозуміло (а відтак ефективно) показувало б людям, що таке справжня партія.

Але є і негатив, він досить несподіваний. Справа в тім, що обидві програми є абсолютно тотожними, як брати до уваги не якісь окремі деталі, вони, звісно, є, а от головне, суть. Ну і зрозуміло, це ж однакові за своєю ідеологією партії, схожість програм це підтверджує. Так тоді постає питання: а навіщо було починати проект Соціалісти? Бачте, проект...

І цей негатив поки що переважає позитив. Бо, зрозуміло, будь-який виборець, знаючи, що партій соціалістів у нас є багато, не захоче в тому розбиратись. І просто до читання тих дуже добрих і якісних програм не дійде. Втім, подолати цей негатив дуже просто, правда ж? Створити спільний лівий чи соціалістичний рух (блок, фронт) і затвердити для нього коротку і конкретну програму (на основі тих, що ми читаємо зараз). Тоді виборець буде знати: соціалісти є, вони діють як єдина сила, мають конкретну програму і написали її, щоб виконати.

Так а ще ж є у нас і Соціал-демократична партія Капліна! Теж соціалісти? Ну вона і без сайту (бо там Партія простих людей), і без програми (а навіщо простим людям програма?)

Ну от такі загальні враження. Але є і важливі деталі.

Зміна курсу


"Соціалісти" називають це поточною моделлю розвитку, СПУ системою влади, але сенс зрозумілий: треба міняти те, чим є сьогодні влада в Україні.

Обидва партії вбачають корінь зла не в тому, що хтось на нас напав і хоче загарбати нашу землю. Вони вказують на владу, що належить українським нео- чи псевдо- лібералам, оілгархам, і є вкрай, кричуще неефективною. Відтак це і треба міняти в першу чергу.

Стратегія змін


"Соціалісти" кажуть про потребу в стратегії розвитку держави, СПУ бачить потребу в тому, щоб відмінити районні (а обласні?) державні адміністрації.

Ну і парламентсько-президентська система.

А про федералізацію нічого. Поточна Конституція в основному і в цілому визнається гідною, сучасною і абсолютно достатньою для того, щоб у разі її виконання у повному обсязі, дати українцям все те, про що вони мріють. А от виконання Конституції - оце і є предметом розгляду партійних програм.

І хто ж це має зробити?


Так ти, шановний читачу. Бо соціалісти - це масові партії. Вони спираються:

   -  на велику розгалужену мережу територіальних організацій, які працюють в усіх органах влади, територіального самоврядування, громадських організаціях, профспілках тощо; виконують партійну програму;

   - на симпатиків, що не є членами партії, але допомагають їй у виконанні конкретних заходів на конкретних напрямках розвитку країни; ці люди програму читали, визнали її достойною уваги, правильною основою для того, щоб діяти в її рамках;

   - на виборця, який не готовий щось робити кожного дня в рамках партійних заходів, та і програму не читав (завелика), але довіряє партії на виборах.

Спираються, звісно, соціалісти, як є на що спиратись. Вони, звісно, дають аналіз поточного стану, пропонують програму виходу з кризи, але чарівної палички не мають. Своїми руками маємо робити те, що пропонується.

До речі, перший крок на тому шляху можна зробити вже зараз. Ну прочитати ті програми. То ж я читав і вичитав те, про що написав вище. То мої враження. А ваші?

--- Додаток ---

А що можна побачити в програмах несоціалістичних, партій. Але ідеологічних.


Немає коментарів:

Дописати коментар