понеділок, 16 вересня 2019 р.

Комунізм завдає удару

Так, інформаційного. Так, по українському Фейсбуку. Високоефективним касетним засобом маніпулятивного типу. Звісно, за допомоги російських джерел, але то вже інше питання.

Я хочу зосередитись на графічному фрагменті (а це ж найбільш дієвий формат) і обговорити з колегами його маніпулятивність, дослідити саме цей аспект. Адже висока ефективність маніпуляції обумовлена тим, що спочатку подається цілковито правдива порція інформації, а далі... ну, побачимо.

Отже, що до нашої уваги? Найперше, звісно, підміна чи ототожнення СРСР і комунізму. Бо просто сказати, що комунізм - це добре, вже сьогодні неможливо. А от що "СРСР - це не так вже і погано, а почасти й чудово" - ну це, можливо, когось заколисає.


Нумерацію добавлено, щоб можна було не кваплячись розібратись з кожною тезою.

1. Про коаліцію не згадано, щоб підтримати ілюзію монополії на перемогу. І німецький націонал-соціалізм по традиції названо фашизмом, щоб не згадувати про соціалізм і дружбу Сталіна з Гітлером на стадії розбудови німецького рейху в 30-ті роки. І не сказано ж головне: Гітлер мав широку підтримку в Європі саме тому, що виставляв себе саме як противника Комінтерну - передовсім у Німеччині. Хоч підкреслював, що багато чого навчивсь саме у марксистів.

2. А що саме читали? Маркса-Леніна? Радянських письменників, що славили партію? А які наслідки того читання? На що і як воно впливало? Які успіхи країни, скажімо, як рівняти з Німеччиною?

3. В СРСР не було професійного спорту, забули? Люди одержували платню, квартири, машини за "успіхи в спорті". Всі знали, що це брехня, але ніхто про це не міг нічого сказати, навіть і подумати про таке не міг.

4. Так, для всіх, але по різних медичних установах і з різним рівнем обслуговування залежно від наближеності до партійного керівництва. Та сама картина, що і в спорті: всі про це знали і ніхто не міг запитати, чому так?

5. Хто сказав, що та система була найкраща? По-перше, установи освіти (як і в медицині) були дуже різні, а по-друге, радянська наука, як не брати військову галузь, десь в світі була визнана раз і назавжди кращою?

6. Просто смішно, яке може бути загальне виборче право за умови існування одної партії? Право підтримати непорушний блок партійних і безпартійних або збиратись на Сибір. Чи в клініку для психічно хворих.

7. Рахувався чи боявся? Наприклад, угорці, чехи, поляки - вони дивились на СРСР як на дружню потугу чи потенційного загарбника, примусового впроваджувача комуністичних порядків по всьому світу? 

8. Так, військові створили конкурентну ракетну галузь і радянська система агітації і пропаганди про це невпинно повторювала. Як про свідоцтво потуги, потенціалу, обіцянку якихось нових космічних успіхів у майбутньому. Але їжа, одежа, житло - як було з цим? Кожна радянська людина, що долала в той чи інший спосіб залізну завісу, бачила відповідь моментально і абсолютно переконливо.

9? Ні, дев'ятого фрагменту нема. Там, де про мільйони загублених життів, руйнацію економіки, людських душ і суспільства як такого - це все якось залишилось за кадром.

А питання до колег я формулюю так: що б вони додали чи про що б хотіли сказати? Саме по пунктах, конкретно. Втім, не буду ховати і більш загальну мету, що здається мені актуальною: розділення європейського соціалізму і радянського комунізму.

2 коментарі:

  1. Достатньо порівняти будь-які 25 років життя у СРСР з аналогічним періодом після 1991 р. і воно буде на користь минулого періоду. З іншими країнами порівнювати немає сенсу. Ми там не жили і не будемо жити.Тоді в СРСР була відносна справедливість (вор мав сидіти в тюрьмі) і рівність та соціальний захист, а наголовшіше прогрес і впевненість у майбутньому. На жаль модель державного соціалізму (якому до комунізму як до неба) без прийняття участі у прийнятті ріщень народом виявилась недовговічною. Тому і потрібний демократичний соціалізм, який записаний у программі СПУ. Автор, мабуть, це хотів сказати, але не має відповідної підготовки.

    ВідповістиВидалити
  2. Доречі демократичний соціалізм або соціальна демократія відповідають сенсу Ст.1 Конституції України і ключавим словам з Конституції РФ. В обох випадках в них закріплена демократична і соціальна держава і точно не ліберальна і не нацональна держава в Основних законах таких понять взагалі немає.

    ВідповістиВидалити