понеділок, 12 грудня 2016 р.

Ренегати, ватники і фашисти

Хто такі ватники і фашисти в Україні знають всі. А от ренегати?

А, пригадають радянські люди, що здавали іспити з історії КПРС і наукового комунізму, це ж Каутський! Відомий ренегат. Ну, Каутського вони не читали, але ленінську роботу про - так, ренегата Каутського - згадували багато разів на семінарах чи колоквіумах.

Сьогодні є нагода повернутись на сто років (!) назад.

1. Першоджерела

Ось що пише Карл Каутський:  https://www.facebook.com/groups/socorgroz/197138020748018/

А от що відповідає Володимир Ульянов: https://www.facebook.com/groups/socorgroz/197137000748120/

2. Читаємо

Каутського читав з абсолютним подивом: просто, ясно і на диво актуально. Рекомендую, не думаю, що я маю якось коментувати, я просто абсолютно впевнений, що це дуже і дуже потрібний сьогодні текст. Саме соціалістам і саме в Україні. Чи я помиляюсь?

Леніна брався читати два рази. Перший раз вистачило кількох абзаців, щоб бажання читати далі геть зникло. Все зводиться до того, що Каутський страшенно поганий, не марксист, а надалі всі можливі цензурні, але дуже різнобарвні нападки на бідолашного ренегата. Кинув читати, не зобов'язаний в тій лайці копирсатись.

Потім взявся ще раз - ну не можна ж кидати, треба дістатись таки критики, продертись крізь лайку. Ні, другий раз прочитав більше, але враження тільки зміцніло: це не дискусія, не пошук істини, це просто нападки, намагання викреслити опонента з числа людей порядних, вартих уваги. І про демократію, що нас цікавить сьогодні, нічого. А все про марксизм, його правильні, канонічні обриси, що "всім" (тобто автору) добре відомі, а ренегатам - ні. Зрештою просто не актуально, не кажучи вже про те, що стиль неприємний для читання.

3. Ленінський стиль і ленінці

Я і раніше від тих чи інших авторів чув про те, що стиль полеміки Леніна був м'яко кажучи не дуже коректним. От тепер сам пересвідчився. Але...

Це ж точно відтворює стиль багатьох наших форумів і багатьох наших активістів. Перейти від суті справи до особистості опонента, образити його відразу, назвавши якось дошкульно, перевести опонента в ранг осіб, з якими взагалі не варто розмовляти - хіба це не ленінський стиль? То виходить, що навкруг нас повно ленінців? Що викривають своїх співгромадян як ворогів чи то України, чи то й людства взагалі, видають направо і наліво відповідні ярлики в цілковитій впевненості у своїй революційній правоті. Шановні, не треба вчитись у Леніна, у нас є інші авторитети. Треба тільки не лінуватись навчатись, порівнювати, осмислювати. І тоді ренегати, ватники і фашисти перестануть нас лякати своїми потворними образами - побачимо нарешті опонентів і знайдемо в цивілізованій дискусії спільні рішення. Іншими вони бути не можуть.













2 коментарі:

  1. Гарну справу задумали добродії. 100-річчя буде відзначатися по всьому світі. Україна теж має право на це. Указ Президента № 17 від 22.01.2016 р.; Розпорядження КМУ № 775-р від 26.10.2016 р.; Розпорядження КМУ № 777-р від 26.10.2016 р.
    Давайте пропозиції. Тільки розумні.

    ВідповістиВидалити
  2. Моя пропозиція: прочитати Каутського.

    ВідповістиВидалити