вівторок, 6 грудня 2016 р.

Швеція. Звіт 4-8

Минулого разу ми почали, сьогодні продовжуємо. Політична система, о, це саме те, що нас цікавило найбільше.

Я там спочатку думав, що буду розглядати кожного дня по три позиції, а виходить інакше. Ну що зробиш, проявилась певна логіка змісту, структура виявилась, нормально.
4. Вікі про політичну систему Швеції:
 https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B8


Є ще отакий текст: http://textbooks.net.ua/content/view/3392/20/ , але він, як видно, мало або і нічого не додає до Вікі.

Хартія вільностей, виходить, є не тільки в англійців? Цікаво було б порівняти з нашою Руською правдою. Ні, не з Руською правдою, а з конституцією Пилипа Орлика. Ну то так, згадавши про сиву старовину.


Загалом цікава розповідь, видно, що шведи до того сьогоднішнього стану своєї політичної системи довго йшли, не впало воно їм з неба - старались, виборювали. Це надихає, не такі вже ми нездалі, просто вийшли на ту путь пізніше. Ну то й підемо скоріше? Як будемо читати про шведський досвід. 


5. Тепер політична система очима фахівцівhttp://www.zen.in.ua/sh/shvec%D1%96ya-korol%D1%96vstvo-shvec%D1%96ya/derzhavnij-ustr%D1%96j

Те саме, що в Вікі, тільки компактно.

6. Історичне коріння, як же без нього: https://m.cyberleninka.ru/article/n/istoki-sotsialnogo-gosudarstva-v-shvetsii

Зацитую: "удалось в относительно короткий срок переделать отсталое полуаграрное шведское общество в современное высокотехнологичное информационное государство" і не погоджусь. Чому це відстале? Але дуже цікавий текст. І я в ньому знайшов для себе нову (для мене) літературу: Карл Каутський, російські меньшовики. Потім до неї ще повернусь.

7. Останні пертурбації на політичній сцені Швеціїhttps://m.cyberleninka.ru/article/n/transformatsiya-partiyno-politicheskoy-sistemy-shvetsii-v-kontse-xx-nachale-xxi-veka

А це вже дуже актуальний текст. Шкода, що він там перекручений, може з часом його треба буде переформатувати. Але в чому його цінність для українців? В тому, що і у шведів нема ідилічного спокійного партійного життя. Воно вирує. За власними законами. Так що і нам не треба перейматись надто, що СПУ розвалилась, що багато партій соціалістичної орієнтації не можуть зібратись докупи. Погляньмо на це як на історичний процес і спокійно робімо спільну роботу. Бо як сидіти й повторювати: єднаймося, єднаймося - то вийде тільки бульба.  

8. І ще про окремі аспекти нового стану справ: https://m.cyberleninka.ru/article/n/uspeh-partii-shvedskie-demokraty-kak-element-transformatsii-shvedskoy-partiyno-politicheskoy-sistemy

Тут ключ для напрацювання ставлення соціалістів до нашої Свободи, Правого сектору, ляшківців. Не треба робити істерики, от і в Швеції є націоналісти. Погляньмо, що ті модні сьогодні націоналісти мають в парламенті? Як завжди, краще подивитись українською і російською. То що таке насправді в Швеції націоналісти і що таке соціал-демократи?


Тож спокійно і по-діловому треба пояснювати і людям, і самим націоналістам про їх місце в загальній політичній картині будь-якої країни. Вони мають і будуть мати свої п'ять-десять відсотків голосів. Відтак можуть робити в суспільстві помітний галас. Але вони не можуть бути при владі, бо в них нема і не може бути цілісної, системної програми. Вони спираються на певні проблеми (в Швеції вони не такі як в нас, але теж є і теж гостро сприймаються виборцем) і пропонують прості рішення, зрозумілі для малоосвічених людей: вигнати поганих чужих, залишити добрих своїх. Коли в Україні (як в Швеції) постануть справжні партії, такі, що готові брати владу для розвитку країни, націоналістів не буде чути. Ні, те так, крім показних істерик про зраду і ганьбу (аби ми не звертали уваги на їхні декларації) буде чути ще й голос нормальних політиків, що дбають про розвиток країни, а не про власні маєтки.

Ну от такі враження від другого дня подорожі. Заглиблюватись не будемо, краще вважати ці нотатки чернеткою, яка ще потім буде доопрацьована.


Цікаво, чи я один в тій подорожі, чи може хто підтримав?


2 коментарі:

  1. Шведы строят социально направленный капитализм, и никак не могут отказаться от монархии... Ностальгия, привычка и романтика удерживают их от прощания с прошлым...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я можу передбачити, що українці завжди будуть пишатись Дніпргесом. Психологія...

      Видалити