пʼятниця, 18 січня 2019 р.

Карл Маркс?

Що за знак запитання? Так от і мені здавалось, що вже тут жодних запитань бути не може, все  з тим генієм комуністичного світу ясно. Втім, останнім часом все більше зустрічаю в тих чи інших висловлюваннях, що їх можна побачити в Мережі, згадки про Маркса як рятівника і месію. Може я чогось не знаю?

Гугль, звісно, впоравсь миттєво. І перша допомога прийшла звідки і не сподівавсь: від Івана Франка. Але то окрема розмова, більше ідеологічна, філософська, а ми зосередимось тепер на іншому аспекті. Називати його побутовим я не буду, але мова піде про речі набагато більш прості і зрозумілі, ніж "Капітал".


От розлога стаття чи й серія від двох авторів у газеті День. І ще одна, що згадується у першій. Автори надто різні за своїм стилем, рівнем і, зрештою, переконливістю аргументації. Але треба пересвідчитись самому.

Але є ще одна публікація в Україні молодій, абсолютно несподівана для мене, думаю, що і для багатьох інших.

Заглибивсь, начитавсь донесхочу. Потім поглянув, чи є автори в Фейсбуці? Є. То може схочуть щось додати? Василь Баранівський. Олександр Карапець. Тарас Здоровило. Микола Сядристий.

Тут можна подивитись тексти самого обговорюваного діяча. А от деякі приклади на підтвердження тез пана Миколи - ну щоб краще відчути атмосферу.

Тут про Піпера:


А тут Капітал - оригінал. Від Карла, але Родбертуса.



Книжку Миколи Сядристого радо цитують великими розділами. Тут і тут  От і все. Знак запитання знято?


1 коментар:

  1. Аж ось життєва пригода. Так, з Карлом Марксом. Хоч скоріше з його прибічниками. Є ще такі в нас.
    https://www.facebook.com/groups/1628125460816158/search/?q=%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%81

    ВідповістиВидалити