четвер, 17 січня 2019 р.

Зустрічайте: Іван Франко

Я прошу вибачити мені цей грайливий тон, але я страшенно радий, що знайшов дуже, дуже корисний сайт. А там дві надто актуальні роботи. От перша, а от друга. Там і про марксизм, і про європейські цінності, і про кінець історії (так! Фукуямі привіт), а ще про зміст громадянської позиції еліт - ну сучасною мовою.

З великим задоволенням поставив посилання на збірку праць Івана Франка під заголовок цього сайту. Аби соціалісти могли зазирнути у всяку годину. А Миколі Жарких величезна подяка за його роботу.

Додаток.

Маніфест комуністичної партії

Але це ще не все.

Бо знайшов ще дві статті. Вони, можна сказати, в розвиток того, про що йшлося вище. От питання від Богдана Червака (і згадано ще далі по тексту от що, а потім ще, а вже там наступний текст). А от Юрій Загородний відповів. І так вийшов розподілений діалог стосовно питання, що його і сформулювати важко, а відповісти... Діалог Івана Франка і двох сучасних українців. Щодо марксизму. А от щодо Марксу...

У самому загальному вигляді я б те питання сформулював так: треба нам всім вчитись - і вчитись разом, це суттєвий момент. І соціалістам, і націоналістам, і лідерам, і пересічним громадянам, що політично свідомі чи хочуть бути такими. Справжніми громадянами, а не іграшками в руках політиканів. Вчитись у Франка, Бандери, Шептицького - є в кого, нема кому.

Я оті згадані тексти бачив вперше. Франка я знав раніше тільки як письменника. А тут такий величезний, і що головне, актуальний, надто актуальний політичний матеріал. Прямо адресований нам у сьогодення і такий, що містить відповіді чи настанови, які могли б бути дуже корисні.

Так, могли б. Але не можуть, бо суспільство від тих текстів дуже далеке. Ділять церкви, шукають агентів Путіна по закапелках, лають олігархів...

Як зрушити? І чи дійсно тут Франко з Бандерою можуть допомогти? Може помиляюсь?

Запитавсь у учасників наведеної вище розмови з Франком. Не тільки в них, запросив ще кількох соціалістів і націоналістів. Можуть вони вчитись у тих наших національних вчителів разом? Ну нехай поки що не в одній кімнати, не на одному, так би мовити, гектарі, але одночасно. Бо ж країну збудувати можна тільки разом. Не можна якусь політсилу викреслити, зігнорувати. А відтак треба вчитись розмовляти, робити щось разом. Ну от хоча б і навчатись. Для початку.

---

Не всім це подобається, хтось банить. Путін?




Немає коментарів:

Дописати коментар