понеділок, 14 листопада 2016 р.

За радикальне оновлення

Ну, мабуть більшість читачів зрозуміла, що йдеться про Фейсбук-групу "За радикальне оновлення СПУ".

Група не дуже чисельна, але жива і надто актуальна в своїй тематиці. Не тільки для СПУ, адже питання, що поставлено в заголовок, стосується будь-якої соціалістичної партії, то без сумніву. Втім, у групи є недоліки і недоліки суттєві. Я нарахував їх шість.

1. Відсутність опису 

... а може і закріпленого допису. Що разом мають правити за концепцію форуму, давати уявлення про те, чого прагне модератор, на що мають націлитись учасники обговорення. Більше про концепцію форуму тут: http://ukr-mod.blogspot.com/p/blog-page_7.html

Розмови, що їх можна вести у форумі згідно з його назвою але без мінімальної організації, що міститься в концепції форуму, приречені на повну безрезультатність.

2. Відсутність модератора

Дійсно, можливо хто і не звертає на це уваги, але модератор групи її залишив. І не відповідає взагалі. Можливо він загинув в АТО. Можливо просто втратив інтерес до питання. Намагання щось дізнатись від спільних знайомих успіху не мали.

Відтак група не може змінюватись, розвиватись, а це суттєвий недолік.

3. Невдала назва 1

"Оновлення" в назві групи нагадує про весну, правда? Бо саме навесні ми бачимо оновлення природи. А людина, партія можуть оновитись? Так, це буває. Втім, теорія менеджменту націлює нас не на разові оновлення чи кампанії з певними гаслами. Розвиток має бути постійним напрямком роботи всієї партії - і менеджменту, і активу, і рядових партійців. І зокрема організаційний, бо є ще фінансовий, технологічний, маркетинговий, але саме організація спільної роботи стоїть окремо як корінь, фундамент, важіль того бажаного розвитку. Розвиток забезпечують люди, а люди можуть щось робити разом тільки в рамках певної організації.

Отже, більш вдалим, влучним варіантом назви виглядає згадка не про разове оновлення, а про систематичну роботу з організаційного розвитку.

4. Невдала назва 2

СПУ безумовно займає провідне місце в історії розвитку соціалістичного руху в Україні. Але не виключне. І нема жодного лідера жодної соціалістичної політсили, що не казав би про бажаність єднання всіх соціалістів для успішної участі у виборах. То як думати про подолання тої розпорошеності, маємо націлювати групу не на СПУ, а на проблеми організаційного розвитку будь-якої масової соціалістичної партії.

То виходить, що було б краще змінити назву таким чином, щоб різні партії (і позапартійні фахівці) могли б долучатись до роботи в її рамках?

5. Невдала назва 3

Що таке радикальне? Це кожен може розуміти по-своєму. І це не шлях до побудови ефективної партії. Сказати більше не можна, бо не є зрозумілим, що стоїть конкретно за тим радикалізмом.

"Радикалізм" в назві емоційно зрозумілий, але не є корисним для справи.

6. Статус

Проголошення руху за оновлення може мати різну природу. І як курс партії, легітимно затверджений її керівними органами, і як щось дисидентське, а може й руйнівне. У нашому випадку ми можемо тільки здогадуватись, яке ставлення до групи з боку органів СПУ. Зрозуміло, що це автоматично переводить групу в розряд дисидентських, підозрілих. А з урахуванням того, що згадане керівництво не є якоюсь монолітною, виразно окресленою групою людей...

В групі мають бути представлені офіційно затверджені члени керівних органів партії чи партій, що відповідають за напрямок роботи.

Висновок: треба започаткувати нову групу, що вона могла б всі ті недоліки, про які сказано вище, врахувати і від них позбавитись. Прошу: Соціалізм. Організаційний розвиток.








Немає коментарів:

Дописати коментар